Blåskrabba

Hemigrapsus sanguineus

Asiatisk blåskrabba. Foto: Matz Berggren/SLU Artdatabanken.

Blåskrabban, även kallad asiatisk strandkrabba, förekommer naturligt i kalla och tempererade vatten i de västra delarna av Stilla havet men har nu spridit sig till båda sidor av Atlanten. Den lever i både salt och bräckt vatten och trivs bäst på steniga och grusiga bottnar men kan även hittas på mjukare sandbottnar. 

Blåskrabban har en kvadratisk ryggsköld som kan bli upp till 40 mm bred och är därför relativt liten i jämförelse med den svenska inhemska strandkrabban som kan bli betydligt större. Färgen på blåskrabban varierar mellan grönt, rött och purpur med mörkare fläckar, och den har mörkare band på benen vilket särskiljer den från den småprickiga penselkrabban och vår inhemska strandkrabba utan ränder. Karakteristiskt för denna art är de små blåsor som finns i “tumvecken” på fullvuxna hanar. 

Första fyndet av blåskrabba hittades på Öckerö i Göteborg år 2012 och har därefter spridit sig längs den svenska västkusten. Sedan 2019 anser man att arten har etablerat sig på den svenska västkusten då man hittat flera fynd av både rombärande honor och juvenila individer. 

Projektet syftar till att utveckla en förvaltningsstrategi för Hemigrapsus krabbor i syfte att svara på de övergripande frågorna om var, när och hur dessa arter ska skötas?

Läs mer om den blåskrabban på Artdatabanken: https://artfakta.se/artinformation/taxa/hemigrapsus-sanguineus-245310/detalje

Rulla till toppen